Zdrowotne korzyści jedzenia orzechów
Orzechy włoskie zawierają złożoną mieszaninę bioaktywnych związków roślinnych.
Są wyjątkowo bogate w przeciwutleniacze, które są skoncentrowane w brązowej skórce.
W rzeczywistości orzechy włoskie zajęły drugie miejsce w badaniu, w którym zbadano zawartość przeciwutleniaczy w 1113 produktach spożywczych powszechnie spożywanych.
Co zawierają orzechy włoskie?
-Kwas elagowy. Ten przeciwutleniacz znajduje się w dużych ilościach w orzechach włoskich, a także w innych pokrewnych związkach, takich jak ellagitanniny. Kwas elagowy może zmniejszać ryzyko chorób serca i raka.
-Katechina. Katechina jest flawonoidowym przeciwutleniaczem, który może mieć różne korzyści zdrowotne, w tym promowanie zdrowia serca.
-Melatonina. Ten neurohormon pomaga regulować zegar biologiczny. Jest także silnym przeciwutleniaczem, który może zmniejszyć ryzyko chorób serca,
Kwas fitynowy. Kwas fitynowy lub fitynian jest korzystnym przeciwutleniaczem, chociaż może zmniejszać wchłanianie żelaza i cynku z tego samego posiłku – efekt, który dotyczy tylko osób stosujących niezrównoważoną dietę.
Korzyści zdrowotne z orzechów włoskich – zdrowa dieta
Orzechy włoskie są powiązane z szeregiem korzyści zdrowotnych. Związano je ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca i raka, a także z poprawą funkcji mózgu.
Choroby serca lub choroby sercowo-naczyniowe – orzechy są szeroko stosowane w odniesieniu do chorób przewlekłych związanych z sercem i naczyniami krwionośnymi.
W wielu przypadkach ryzyko chorób serca można zmniejszyć dzięki nawykom zdrowego stylu życia, takim jak jedzenie orzechów. Odpowiadają m.in. za:
-obniżenie poziomu cholesterolu LDL (zły)
-zmniejszenie stanu zapalnego
-poprawa funkcji naczyń krwionośnych, a tym samym zmniejszenie ryzyka -nagromadzenia płytki w tętnicach
Efekty te są prawdopodobnie spowodowane korzystnym składem tłuszczowym orzechów włoskich, a także ich bogatą zawartością przeciwutleniaczy.